Our Anniversary

Daisypath Anniversary tickers

KENALI KU

ASSALAMMUALAIKUM
Kepada semua pembaca blog ku..

Terbangnya warkah ini untuk memberitahu bahawa aku amat2+sangat2+bangat2 menghargai penat leleh korang baca blog aku nie..he3 kepada sesiapa yang sudi singgah selalu terima kasih sgt2.. aku amat menghargainya..walaupun kadang2 blog aku nie syok sendiri..he3,xkisah la yang penting korang sudi baca..

kepada kenalan baru salam perkenalan pada u all..

Thursday, 9 June 2011

MUTIARA ILMU

PERKARA YANG MUNGKIN MEMBUATKAN KITA SUSAH

  1. Tidak solat
  2. Tidak membaca Bismillah ketika hendak makan (kadang2 lupe :p)
  3. Makan atas pinggan yang terbalik
  4. Memakai kasut atau sandal memulakan sebelah kiri
  5. Menganggap ringgan apa-apa yang terjatuh dalam hidangan makanan (selalunye geli la nk mkn & minum)
  6. Berwuduk ditempat buang air besar atau kecil (padan r mak aku mrh)
  7. Suka bersandar pada pintu rumah
  8. Suka duduk diatas tangga (time bgosip dgn sepupu)
  9. Membiasakan diri mencuci tangan didalam pinggan selepas makan (xde maknanya nak mls mcm nie sekali, mak aku mesti mrh)
  10. Membasuh tangan dengan tanah atau bekas tepung
  11. Tidak membersihkan rumah
  12. Membuang sampah atau menyapu dengan kain
  13. Suka membersihkan rumah pada waktu malam (kdg2 ade gak wt lagi2 time raya budak wat selerak)
  14. Suka tidur diatas muka
  15. Membakar kulit bawang
  16. Menjahit baju yang sedang dipakai (memang xelok pun)
  17. Mengelap muka dengan baju
  18. Berdiri sambil bercekak pinggang
  19. Tidur tidak memakai baju (xpenah wat lagi..he3)
  20. Makan sebelum mandi hadas
  21. Tergesa-gesa keluar dari masjid selepas menunaikan solat subuh
  22. Pergi ke pasar sebelum matahari terbit
  23. Lambat pulang dari masjid
  24. Doakan perkara tidak baik kepada ibubapa dan anak-anak
  25. Tidak menutup makanan yang dihidangkan
  26. Suka memadam pelita dengan nafas
  27. Membuang kutu kepala dalam keadaan hidup
  28. Membasuh kaki dengan tangan kanan
  29. Membuang air kecil pada air yang mengalir
  30. Memakai seluar sambil berdiri
  31. Memakai serban sambil duduk
  32. Mandi junub ditempat buang air atau tempat najis
  33. Makan dengan menggunakan 2 jari (2jari?? leh ke?)
  34. Berjalan diantara kambing
  35. Berjalan diantara 2 perempuan
  36. Suka mempermainkan janggut
  37. Suka meletakkan jari jemari tangan pada bahagian lutut
  38. Meletakkan tapak tangan pada hidung
  39. Suka menggigit kuku dengan mulut
  40. Mendedahkan aurat dibawah sinaran matahari dan bulan
  41. Mengadap kiblat ketika membuang air besar atau kecil
  42. Menguap ketika solat (selalu gak terjadi)
  43. Meludah ditempat buang air besar atau kecil

Alhamdulilahhh..


My Dairy :

Salam semua..

Alhamdulilah..memang betol kata mak
'kalo ade rezeki alhamdulilah,tapi kalo xde rezeki inalilah..'
dah jumpe dah beg & pendrive tu !
syukur la..ade rezeki :P
kepada yang sudi mengomen
thanks sgt2 coz bagi kata2 perangsang..

Wednesday, 8 June 2011

Malang xberbau.....kalo ade bau mesti xjadi malang..

My Dairy :

Malang betol nasib aku..
pagi tadi time nak bsiap g keje
tiba2...aku cari 'beg mekap' aku xde
gabra gak aku..mane nie ilang
puas cari xjumpe..
pastu aku teringat semalam
aku ade g toilet esso
maybe tertinggal kat sana
aduhh...!!
dah la 1 beg..
walaupon xde la ape sangat pon dalam tu..
tapi basic mack up aku semua kat dalam tu..
tension betol..
kalo aku ade simpanan lain la cite


nie sume gara2 faizal (budak nationwide)
ek..nape aku salahkan dia lak..??
arrr...xkira la..
dah la janji kul 5pm kul6pm baru sampai
nie sume sebab ade drawing yang nak kene courier ke HQ aku
mamat nie cakap, xsempat + malas (sbnrnye malas lagi kuat) tok datang office aku
jadi aku yang kecian nie tolong la..
lagi pon aku yang kene submit drawing tu..
dah jadi tanggjwb aku tok pasti kan si pengambil mengambilnye
mane tahu 1jam aku tunggu..
angin gak..bila call jawapannya 'otw!'
tapi otw mamat nie dah 1 jam aku tggu..
pastu datang wat muka xbsalah..
nak bljr minum konon nak ambil ati la tu..
'xpe la yee...terima kasih je la..'
nie kalo lambat balik lagi bapak aku bising..

semalam tadi aku cari pendrive aku xde
maybe kat office kot (ati aku bkata)
pastu pagi nie..
aku cari kat office tetap xjumpe..
aduhh...ape malang la nasib aku..
da la dalam pendrive tu
macam2 pasal preparation my wedding
pagi nie jugak
baru aku perasaan beg tu hilang..
arrrr.....!!! geram nya..

semua ilang..
mak cakap 'kalo ade rezeki akak ade la..
selalunye..tempat ramai orang awam macam tu..
memang xde harapan..kalo jumpe alhamdulilah..
tapi kalo xjumpe ucap inalilah'
(pesan mak aku pagi tadi)

aku singgah jap kat esso tadi nak cari mane tahu ade rezeki..
tapiii....tetap xde.. :(
memang dah xde rezeki kot..sedihnye..
bukan sedih ape, sedih duit nak kene kuar lagi..tu yang sedih.. :P
sempat gak aku tinggalkan no hp aku mane tahu ade rezeki..aminnn..

Tuesday, 7 June 2011

Tentang Cinta


My Dairy :

Terharu gile!!
mane x nye
dia turun JB malam dalam kul 12mlm la..
pastu esok nye dia ade interview kat sini,
(last minutes baru tahu..)
sepatutnye weekend kami g dating
tapi sebab ade hal kat kg
tpaksa la cancell

jadi nak ambil ati punye pasal
tanpa pengetahuan aku
Si dia dah terpacak kat luar office aku..
kebetulan aku baru pas hantar surat kat office ratu siput
dari jauh aku tengok je... "kete nie macam aku kenal je..."
tapi memandangkan aku nie
xhafal no.plat tunang aku sendiri
aku wat bodoh je la..
(terukkan aku nie?)
makin dekat..makin aku rasa kenal sangat kete nie..
tapi dimana ye..?
rupenyeee... tunang aku tengah menunggu dalam keadaan cuaca panas
(almaklumla..aku kalo dah g office ratu siput
memang lame cikit baru balik...
macam2 bcite..kadang2 ciap makan lagi)
aku xtahu la mybe dah lame gak tunang aku
jadi guard kat depan office aku nie..
Aku tengok dahi dia berpeluh2..cian sygg


Aku pujuk la dia..
Si dia tanya nape xbawa hp?
rupenye..dia ade try call pas dah jenuh jadi guard sementara
tapi aku yang silap
aku xbawa hp
(aku g mana2 memang suke tinggalkan hp kat office je,
sebab aku nie pelupe..)
puas gak nak pujuk..



rupenye..
Si dia datang nak bagi bunga nie kat aku
walaupun sekuntum
tapi dah cukup wat aku terharu
datang jauh2
pastu kene jadi guard lak
semata2 nak bagi aku bunga nie bersama ngan kad
thanks syggg..


nie la air tangan Si dia..
walaupun macam cakar ayam..
tapi aku sukeee...
yang penting dari air tangan Si dia..sumenye aku sukee
(time dapat tu rasa nak melayang2..tu lum lagi dapat sejambak lagi..poyo!:)~)

Monday, 6 June 2011

MY FIRSTime

Hi salam semua..
Ari jumaat kemarin
aku tidur umah ratu siput
nasib baik bapak aku bagi (dia diam je..kira dia bagi la..he)
bukan senang aku dapat tidur luar lagi2 umah member
aku bagi alasan nak tolong wat cake
tapi memang betol pun..he3
Kira nie la firstime aku terlibat ngan acara cake2 nie
sebelum nie mane pernah
makan je yang aku tahu
dalam masa yang sama leh gak aku belajar

Cup cake










nie la bunga yang aku wat
jadi x?? hehehe...
berdebar beb
time ratu siput wat
aku tengok je
tapi dalam hati geram je..nak cube! nak cube!
(bila la dia nak bagi aku try lak..he)
mata nie xpayah cakap la
duk pandang je tangan dia wat lagu mana
walaupon time tu tangan aku tgh mjlankan tugas lain
tapi mata! tetap focus kat tangan ratu siput jeee..



dia g je dapurrr
kebetulan cream nak wat benda ala nie abes
aku pe lagi
jalankan percubaan
firstime wat menggigil beb!
da lame2 ok la.. tapi still kene practise
leh la tolong2 cikit ciapkan cup cake dia
walaupon xsecantik yang ratu siput wat
& ratu siput ciapkan master cake (wedding cake)




comel x aku ikat reben nie?
(he3..poyo puji diri sendiri..)

master cake

before..

After..




Finallyy....


p/s : Thanks pada ratu siput coz sudi ajar..

FULL MONTH BABY


Nie la berkat dari Mr Chaw (bos aku)
Sempena bby boy dia yang cukup sebulan
dia dapat anak ke-3
ari tu aku & member2 opis ade bagi present cikit
pastu kitorg dtg melawat sekali
termasuk ratu siput pun join sekali




Toh cakap "kite cina memang macam nie,
cukup sebulan ada bagi kuih/cake macam nie..
u kan ade bagi present,
jadi cukup 1month kite akan bagi u jugak la.."
lebih kurang macam nie la..
kata2 Toh (member 1 opis aku),
bak kata ratus siput...Toh atau nama melayunye
kami panggil Siti..


Tapi dia xtahu..
kite melayu pon ade wat majlis cikit tok bby yang baru lahir macam nie
selalunya majlis cukur jambul la..@ majlis doa selamat
Mr Chaw siap cakap kat aku.."jgn takut nie halal"
Menurut Toh, wife dia siap call tanye pada dia
jenis makanan macamane yang kami leh makan,
takut xhalal..
sebab tu kalo korang tgk berkat aku ngan toh lain
maybe toh punye ade dot dot cikit kot..
Pape pon thks nak ucapkan




berkat untuk aku



berkat untuk toh

Total Pageviews